fbpx
  • CRAEGA
  • CRAEGA
  • ES-ECO-022-GA

Un percorrido pola produción eco da Coruña

Baixo o lema Vive e coñece a produción ecolóxica de Galicia a pasada fin de semana tivo lugar outra das rutas na que se deron a coñecer produtores e elaboradores ecolóxicos, desta volta na provincia daA Coruña. Esta é a segunda Eco Experiencias das catro que desenvolveu o Consello coa colaboración de Slow Food Compostela.

Na actualidade hai numerosos produtos que se venden como “sans, naturais ou sostibles”, pero que nos pode asegurar que un alimento sexa ecolóxico, que minimice o impacto negativo da produción e garántanos a súa salubridade? Un certificado de agricultura ecolóxica como o do Consello Regulador, e por iso mostramos emprendemos estas rutas para dar a coñecer os nosos operadores.

Esta visita foi pechada a un grupo reducido de Influencers profesionais formado por AlvientoooEl Hambre con las ganas de beberLaurel y Canela, De Lima a LimónVicocinillasEstanisochoa, Joaquín Monge e Jorge del Río.

Ademais, estivo a deportista Teri Portela, participante dos Xogos Olímpicos de Toquio onde acadou a medalla de prata, acompañada do seu home David Mascato, o cal participou nos Xogos Olímpicos de Sídney 2000 e Atenas 2004.​

INFUSIÓNS, HORTA E LEITE NA PRIMEIRA XORNADA

A primeira parada foi en Paderne, para coñecer a Orballo. Infusións, especias e té ecolóxico que son resultado dun proxecto que arrinca alá polo 2012 na comarca das Mariñas. Comezaron a cultivar e volver poñer en valor especies como castiñeiros, aveleiras, nogueiras e múltiples plantas aromáticas. Saben o bo que é para o corpo e a saúde consumir produtos naturais, por iso asegúranse de que non entren pesticidas, herbicidas ou químicos de sínteses.

No mesmo lugar, recalaron en Seitura Eco e coñeceron a Mónica, unha produtora local que ten por obxectivo conseguir alimentos de alta calidade, orgánicos e sostibles. Cre que a súa principal responsabilidade é a de rexenerar a nosa paisaxe, incorporar procesos que constrúan chans ricos e que xeren ecosistemas. Para iso ten case 2 hectáreas nas que establece a súa horta, árbores froiteiras, unha granxa de pitos artesanais de Mos e outras estruturas como compostadores, almacéns, espazos de limpeza e o viveiro onde producen a súa propia planta.

Xa cara ao mediodía, os participantes saborearon un menú na Artesa da Moza Crecha, un restaurante situado a escasos metros do centro histórico da vila medieval de Betanzos. Lolo Mosteiro e Paula Martínez dirixen este establecemento, no que se combina orixinalidade con cociña tradicional e de autor, onde se saborean produtos da Reserva de Biosfera Mariñas Coruñesas e Terras  do Mandeo, xa que os empregan para a elaboración das súas exquisitas receitas, feitas con produtos de proximidade e de km 0.

Despois de coller forzas para seguir a ruta, estiveron na Casa Grande de Xanceda, en Mesía, unha granxa familiar ecolóxica onde coidan de máis de 300 vacas. Co seu leite elaboran produtos lácteos. Teñen 200 hectáreas de prados e bosques autóctonos, onde as súas vacas pasean e pacen libremente todos os días. 

O INTERIOR DA PROVINCIA DA CORUÑA

O domingo empezaron a ruta nas Granxas de Lousada, con Sergio Boado e Dores Porto, dous emprendedores rurais. Por motivo da crise, lanzáronse a un proxecto de produción ecolóxica e de venda directa ao consumidor. Teñen unha superficie en monte de 30 hectáreas e recuperaron terra arable. O terreo está xestionado baixo criterios ecolóxicos, no que se trata tamén de recuperar tanto prados de pasto como bosques.

Unha vez terminada esta visita, desprazáronse ata Cerceda para coñecer a Horta da Lousa, unha empresa familiar que combina un viveiro con certificación ecolóxica cunha horta km 0 de produtos frescos, saudables e de calidade. Contan coa última tecnoloxía para garantir en cada momento que todo medre nas mellores condicións. 

Para finalizar esta segunda Eco Experiencia, degustaron un xantar no Fogar do Santiso (en Teo), onde se prima o produto certificado en ecolóxico polo Craega

BODEGÓN DE PRODUTORES DO CRAEGA

Todos os operadores do Craega puideron formar parte desta experiencia enviando os seus produtos para expoñelos nun bodegón nos restaurantes. Para elaborar os desta fin de semana participaron no primeiro Cafés CandelasJamones GonzálezThe Bio-FactoryAceites FigueiredoRefixToca HoneyAlgas AlgamarCorga Brancellao, que formaron parte do bodegón da Artesa da Moza Crecha e que foi parar a mans da deportista invitada, Teri Portela, como agradecemento por darlle visibilidade á iniciativa.

No segundo bodegón, exposto no Fogar do Santiso, en Teo, colaboraron PulevaMieles AntaCapitán Alga, e Albariño Señorío de Rubíos. Este lote sorteouse entre os asistentes e a gañadora foi María José Basanta, de Laurel y Canela.
*Texto adaptado da folla de ruta realizada por Slowfood Compostela para Ecoexperiencias do Craega.

Esta páxina usa cookies para funcionar. Máis información.