A nova normativa europea dálle estabilidade ao sector

A nova lexislación sobre agricultura ecolóxica (Regulamento UE 2018/848 sobre produción e transformación de alimentos ecolóxicos) entrou en aplicación o 1 de xaneiro do presente ano, tras o seu adiamento por un ano debido á situación sanitaria. Ata agora a produción ecolóxica estivo regulada por normativas dos anos 2007 e 2008. A nova normativa reflicte a evolución deste sector en rápido crecemento co fin de garantir unha competencia leal para os agricultores e, ao mesmo tempo, evitar a fraude e manter a confianza dos consumidores.

PRINCIPAIS MODIFICACIÓNS

A continuación, recollemos en 13 puntos os principais cambios que terán lugar co novo regulamento:

  1. Concreción de requisitos para produción de sementes xerminadas.
  2. Haberá listas de produtos de limpeza para a produción vexetal e instalacións de transformación/almacenamento (pendentes de desenvolver).
  3. Posibilidade de certificación de grupos de operadores baixo requisitos concretos.
  4. Desenvolvemento de requisitos específicos para produción de cérvidos e cunicultura.
  5. Desenvolvemento de requisitos específicos para a produción de poliñas e reprodutores para futuras galiñas poñedeiras e de requisitos técnicos de galiñeiros e galiñeiros multinivel.
  6. Posibilidade de certificación de sal e outros produtos estreitamente vinculados ao sector agro como resinas, la sen cardar, peles, cera de abellas etc.
  7. Inclusión de material de reprodución heteroxéneo.
  8. Requisitos para a concesión de recortes do período de conversión.
  9. Eliminación da fase final de engorde de bovino no interior de edificios sen acceso ao exterior.
  10. Eliminación da posibilidade de ter pastos/praderías aproveitadas exclusivamente en ecolóxico e convencional.
  11. Control de comercios polo miúdo que venden produción a granel.
  12. Maior control sobre produtos importados que terán que cumprir as mesmas  normas que os producidos na UE.
  13. Inclusión do termo “orgánico” como equivalente de “ecolóxico” e “biolóxico”.

Información publicada na Revista 59